MAKANAN MENARIK DI KELANTAN.
Nasi Kerabu
Nasi
Kerabu yang sebenarnya asal dari Kelantan ini merupakan salah satu nasi
yang unik kerana warna nasinya yang berwarna biru. Nasi kerabu ini
dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng,ulam, keropok kering,
jeruk, telur masin dan salad. Selain itu, anda juga boleh memilih lauk
untuk dimakan dengan nasi kerabu ini.Walaubagaimanapun, nasi kerabu juga
sering dimakan dengan solok lada dan keropok goreng. Nasi kerabu
merupakan salah satu makanan yang sangat popular di negeri-negeri pantai
timur dan nasi kerabu juga sangat mudah didapati di negeri-negeri lain.
Nasi Manis
Nasi
manis atau dikenali sebagai wajik ini salah satu makanan tradisional
Negeri Kelantan. Nasi manis ini merupakan sejenis pulut yang rasanya
agak manis dan kebiasannya nasi manis ini di makan begitu sahaja tanpa
lauk. Di Kelantan, nasi manis ini akan dibuat sebagai pencuci mulut atau
manisan untuk majlis-majlis perkahwinan atau pertunangan. Nasi manis
ini juga mudah untuk didapati di Kelantan terutamanya di kebanyakkan
warung yang menjual kuih muih pada waktu pagi. Nasi manis itu juga
digelar sebagai pulut pagi oleh orang-orang tua dikampung.
Kuih Butir Nangka
Kuih Butir Nangka
Kuih
Butir Nangka ini dibuat seperti pengat yang mempunyai kuah. Kuih ini
merupakan salah satu kuih tradisional Kelantan dan juga Terengganu. Kuih
butir nangka ini dibuat dengan menggunakan beras pulut,santan dan nisan
(gula melaka).Untuk mendapat warna hijau, daun pandan akan dikisarkan
tetapi pada masa kini, kuih butir namgka ini bukan sahaja menggunakan
warna hijau malahan dibuat dengan pelbagai warna. Kuih butir nangka ini
mempunyai rasa yang berlemak dan sedikit manis. Ianya digelar kuih butir
nangka kerana bentuknya yang bulat dan saiznya seperti butir biji
nangka.
Kuih Akok
Kuih
akok merupakan salah satu kuih tradisional yang sangat popular di
Kelantan dan juga Terengganu terutamanya pada bulan puasa. Terdapat 5
jenis kuih akok,antaranya ialah kuih akok nisan, akok daun pandan, akok
kemboja, akok berlauk dan akok pisang.Pada kebiasaannya, kuih akok ini
boleh didapati dengan 2 warna iaitu perang dan hijau. Warna ini
berlainan akibat dipengaruhi oleh kuantiti telur dan juga perisa daun
pandan.Kuih akok ini asalnya daripada Pattani yang merupakan tempat yang
berhampiran dengan Kelantan.
Ayam Percik Kuah Putih
Ayam
percik merupakan salah satu makanan yang cukup popular diMalaysia.
Tetapi tahukah anda yang ayam percik di Kelantan merupakan ayam percik
lain daripada yang lain kerana mereka menggunakan kuah yang berwarna
putih. Rasanya ayam percik kuah putih seharusnya berlainan kerana
rasanya yang sangat lemak dan rasa bau arang yang dibakar. Ayam percik
kuah putih ini juga sangat popular di Kelantan
#1 Alemy Meggi Ketam
Bangunan MDPP, Jalan Pasir Puteh, Cherang Ruku, Pasir Puteh
Alemy Meggi Ketam
merupakan salah satu menu paling hangat di Kelantan masa kini. Ianya
menjadi buruan pelancong tempatan yang bercuti ke Kelantan. Malahan
terdapat beberapa restoran yang menghidangkan megi ketam ini untuk
santapan pelanggan.
Namun antara yang paling menyerlah adalah Alemy Meggi Ketam
yang terletak di Cherang Ruku. Ada yang menggelarnya megi ketam Cherang
Ruku. Megi ketam di sini dimasak menggunakan ketam nipah segar. Ianya
kemudian dihidangkan di dalam periuk tanah untuk menaikkan aroma serta
mengekalkan suhu megi yang amat sedap dimakan ketika panas.
Setiap hidangan menggunakan dua ekor ketam nipah yang bermula daripada saiz yang kecil sehinggalah kepada saiz yang besar. Harganya tertakluk kepada saiz ketam yang digunakan dan juga harga pasaran ketam semasa. Biasanya harga setiap hidangan bermula daripada RM20 sehinggalah kepada RM50.
Melihat Alemy Meggi Ketam
yang mendidih dihadapan kita dengan dua ekor ketam bertakup di atasnya
dengan wap serta aroma yang menyelerakan, periuk tanah itu boleh
dikososngkan dalam masa yang amat singkat.
#2 Kedarotippaye ( Kedai Roti Tempayan )
Sebelah Stesen Minyak Caltex, Guchil 2, 18020 Kuala Krai
Kedai ini lebih merupakan sebuah warung,
akan tetapi kualiti makanan yang disajikan boleh dianggap bertaraf
restoran. Terletak berhampiran simpang tiga Guchil-Kuala Krai, warung
ini menyajikan roti tempayan yang asli yang dianggap terbaik di
Kelantan.
Rotinya diadun dengan resipi tradisi dan
di bakar di dalam tempayan dengan arang menjadikan aroma serta
kelembutan aslinya amat mudah memerangkap selera sesiapa yang
mencubanya. Tidak kurang juga dengan pencicahnya yang terdiri daripada
pelbagai jenis kari atau gulai bercirikan Kelantan yang amat pekat dan
berperisa.
Kari daging mahupun ayam selain ikan adalah kuah yang sering menjadi pilihan pelanggan selain daripada kari kambing yang dianggap amat memenuhi selera pengunjung di sini. Tetapi satu kuah yang begitu istimewa adalah kari kepala ikan yang sangat sedap.
Selain roti tempayan, terdapat juga
makanan ala mamak yang lain seperti roti canai, murtabak dan sebagainya.
Harganya juga amat berpatutan.
#3 Kopitiam Kita
4357-A, Taman Desa Jaya, Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Baharu
Kopitiam Kita adalah sebuah kafe untuk sarapan yang paling popular di Kota Bharu
atas alasan kunjungan yang berterusan daripada masyarakat setempat
mahupun pengunjung dari luar. Malahan lebih membanggakan adalah
kunjungan daripada selebriti dan juga pemimpin-pemimpin politik yang
sering menjamu selera di kafe ini.
Untuk berlaku adil, makanannya juga amat unik dan memikat yang terdiri daripada himpunan nasi dan juga kuih muih dari seluruh pelusuk Kelantan. Daripada Nasi Kak Wok, Nasi Air Dingin sehinggalah kepada Nasi Tumpang Kubang Pasu, semuanya boleh didapati di kafe ini. Menjadikan ianya merupakan “one stop center” kepada makanan Kelantan.
Tidak dilupakan adalah Roti Titab yang dianggap menu ‘signature’ kafe Kopitiam Kita
ini. Dengan telur separuh masak yang tertancap diatas roti bakar,
dengan mudah selera kita tercuit. Tak kurang juga nasi kerabu dan kuih
muih serta manisan yang sesuai untuk minum pagi. Minumannya juga boleh
dianggap amat baik dan harga seta servisnya amat baik dan
professional.Memang terbaik kedai Kopitiam Kita.
#4 Nasi Kak Wook
Jalan Masji Lundang, Kota Bahru
Tidak banyak yang perlu dikatakan berkenaan nasi Kak Wook
yang amat popular di Kota Bharu. Kedai ini telah diusahakan turun
temurun sejak bertahun yang lampau. Setiap warga Kota Bharu pasti tahu
dan pernah merasai keenakan Nasi Kak Wook.
Menunya amat mudah dengan nasi berlauk
ayam goreng berempah dan juga gulai ayam. Apa yang menjadikannya amat
istimewa adalah rasa rempah ayam gorengnya yang begitu unik dan tidak
akan didapati di tempat lain.
No comments:
Post a Comment